Probiotyczne słoiki, czyli kefir i nie tylko

Po raz pierwszy od bardzo dawna na naszym stole pojawiła się mizeria. Tak, ta najzwyklejsza, którą kiedyś jadało się w moim domu rodzinnym co tydzień. My nie robiliśmy jej, bo nie jedliśmy nabiału. I nadal w zasadzie nie jadamy, z pewnymi wyjątkami w postaci serów. Wtedy jednak stawiamy na dobrej jakości ser kozi lub owczy. No a teraz doszedł nam kefir z mleka koziego.

… Pamiętam jak przeczytałam książkę Jedz brudniej i czuj się lepiej. Wtedy po raz pierwszy zaczęliśmy podpijać od czasu do czasu kefir, choć dr Josh Axe mówił zdecydowanie o regularności.

Niedawno wyczytałam w kolejnych książkach, a mianowicie: Mikrobiom – sposób na pokonanie chorób, a także Probiotyczne słoiki dla zabieganych o zaletach kefiru, również tego roślinnego.

Zatem zakasałam rękawy (a tak naprawdę to praktycznie wcale nie ma z tym dużo pracy) i robię kefiry na bazie mleka koziego. Są przepyszne, a Paweł w końcu jest szczęśliwy, bo to była jedna z tych rzeczy, za którą naprawdę tęsknił w naszej codziennej kuchni. Ja natomiast przymierzam się do ukręcenia mleka roślinnego i zrobienia z niego kefiru.

Wracając jednak do Probiotycznych słoików dla zabieganych, to dowiedziałam się m.in. że kefir:

  1. obniża ciśnienie krwi,
  2. obniża poziom cukru we krwi,
  3. pomaga złagodzić refluks,
  4. pomaga w katarze siennym,
  5. odtruwa organizm i zapobiega nadmiernemu mnożeniu się drożdżaków Candida,
  6. obniża poziom cholesterolu,
  7. uspokaja ośrodkowy układ nerwowy.

Autorka podaje też 7 pomysłowych sposobów użycia kefiru:

  1. we wszystkich przepisach z wykorzystaniem jogurtu greckiego, serka śmietankowego czy kwaśnej śmietany można użyć twarogu z kefiru,
  2. do wywabienia plam świetnie nadaje się serwatka z kefiru,
  3. zamiast jogurtu do smoothie można dodać kefir,
  4. wypijaj dużą szklankę kefiru, żeby pozbyć się zgagi,
  5. dodawaj kefir jako probiotyk do sałatek,
  6. chłodnik rób na bazie kefiru, a nie śmietany,
  7. prażoną kukurydzę posypuj suszonym serem z kefiru.

W książce jest dokładnie opisane jak zrobić kefir, ten roślinny również, a także kombuchę. Są przepisy na gotowe dania z użyciem kiszonek, ale też są bardzo ciekawe przepisy na same kiszonki. Jednym z naprawdę interesujących przepisów jest ten na fermentowane jabłka z cynamonem.

Smacznego i polecam 🙂

Dodaj komentarz