Lunchbox na każdy dzień, czyli znowu Malwina Bareła i bento

Zachwycona jej książką, która jako pierwsza trafiła w moje ręce, czyli „Lunchbox na każdy dzień. Fit Bento, nabyłam bez zastanowienia drugą – Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento.

I nie zawiodłam się. Wszystkie proponowane dania do zapakowania wyglądają obłędnie i człowiek robi się głodny od samego patrzenia na obrazek. W dodatku nie są skomplikowane w przygotowaniu, nie potrzeba jakiś wymyślnych składników i są naprawdę smaczne. Z pełną świadomością mogę napisać, że to kolejna książka, z którą poruszam się po domu. W razie gdybym chciała zaczerpnąć inspiracji  🙂

Zastanawiałam się i zastanawiałam, którym przepisem mam się podzielić, bo przetestowałam ich trochę, a wszystkie były niczego sobie i w końcu się zdecydowałam 🙂

Proszę Państwa, oto kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą 🙂

Składniki dla 2 osób:

– 1 pierś z kurczaka (ok.250 g),

– ½ czerwonej papryki,

– ½ cebuli,

– 1 ząbek czosnku,

– 2 łyżki konserwowej kukurydzy,

– 1 łyżka posiekanego szczypiorku,

– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona),

– 1 łyżeczka musztardy dijon,

– przyprawy: 1 łyżeczka czerwonej czubrycy, sól i pieprz do smaku,

-2 jajka,

-2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,

– tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane).

Kurczaka i paprykę kroimy w niedużą kostkę. Cebulę również siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.

Do miski wrzucamy mięso, paprykę, czosnek, kukurydzę, szczypiorek, natkę pietruszki i musztardę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, do zrumienienia. Studzimy i przekładamy do miski. Całość doprawiamy czubrycą, solą i pieprzem. Roztrzepane jajka wlewamy do miski i mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Nakładamy nieduże porcje, spłaszczając je łyżką. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, do zrumienienia i aż mięso przestanie być surowe. Kotlety przekładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął się nadmiar tłuszczu.

Smacznego 🙂

Leave a Reply