Kefir i leczenie żywieniem według Jadwigi Kempisty i Urszuli Chorzępy

Pierwsze słowa książki Leczenie żywieniem Jadwigi Kempisty i Urszuli Chorzępy brzmią:

„ Aby leczyć żywieniem trzeba sobie uświadomić, co to jest prawidłowe żywienie. Prawidłowe żywienie polega na:

  1. całkowitym pokryciu zapotrzebowania na wartości odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odbudowy komórek, które ciągle wymieniamy;
  2. prawidłowym przetwarzaniu i łączeniu pokarmów;
  3. przygotowaniu przewodu pokarmowego do prawidłowego wchłaniania i przyswajania wprowadzonych wartości odżywczych;”

W kontekście punktu 3 – jak zatem mamy dbać o naszą florę bakteryjną, aby leczenie żywieniem miało sens?

Jedną z form odbudowy i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w naszych przewodzie pokarmowym jest spożywanie fermentowanych produktów. Na szczególną uwagę zasługuje tu kefir. Co zatem autorki o nim piszą?

  • Kefir to olbrzymia bomba energetyczna.
  • Kefir, dzięki wytwarzaniu CO2, powoduje przyspieszenie ruchu robaczkowego jelit.
  • Wytwarza olbrzymią ilość kwasu mlekowego.
  • Powoduje oczyszczenie organizmu.
  • Ma zdolności porażające układ nerwowy pasożytów, tj. glista ludzka, owsik. Po 6 tygodniach spożywania go – w sposób widoczny – będziemy mogli się przekonać jak nasz przewód pokarmowy pozbywa się pasożytów.

Smacznego i miłej lektury 🙂

Leave a Reply