To już kolejna recenzja książki z serii o insulinooporności – tym razem jest to „Pokonaj nadwagę oraz insulinooporność u dziecka” autorstwa Dominiki Musiałowskiej i Anety Stanek – Gonery.
W tej książce insulinooporność dotyka dzieci, a chwalić będę pyszne i mega proste w wykonaniu ciasteczka owsiane z czekoladą. Co do samej książki, to przepisy są naprawdę proste, nie wydumane, łatwe do zrobienia. Zdjęcia przepiękne, jak zawsze. A wszystko okraszone solidną porcją wiedzy na temat żywienia kobiet w ciąży, dzieci i samej insulinooporności.
A poniżej przepis na ciasteczka do pudełeczka, czyli owsiane z kawałkami czekolady 🙂
Składniki:
-2 szklanki płatków owsianych górskich,
-2 łyżki dowolnej mąki (ja dodałam orkiszowej),
– 1 jajko,
– 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
– 100 g naturalnego miodu,
– 100 g (1 tabliczka) gorzkiej czekolady (o zawartości 85% kakao lub więcej),
– garść pestek słonecznika / potłuczonych orzechów (ja dodałam grubo zmielone migdały),
– 3-4 łyżki wody / soku z cytryny.
Wykonanie:
Płynne produkty, czyli wodę, miód i olej, podgrzałam na małym ogniu do połączenia się składników. Sypkie produkty wymieszałam w misce, wbiłam do nich jajko i dodałam rozpuszczone płynne składniki. Wszystko dokładnie wymieszałam. Następnie czekoladę posiekałam na drobne kawałki, dodałam do masy i znowu wymieszałam. Całość należy odstawić na 15 minut, żeby zgęstniało. Po tym czasie wykładałam po łyżce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie je spłaszczałam. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 15-20 minut.
Smacznego 🙂