Ostatnio w moje ręce wpadła książka Magdaleny Makarowskiej – Zniszcz te kilogramy! Megaproste odchudzanie dla nastolatki, i mimo że nie jestem już nastolatką i moim celem nie jest odchudzanie się, to z wielką ciekawością zaczęłam ją przeglądać. Zdjęcia potraw, jak zawsze we wszystkich jej książkach, są przepiękne i namawiające do popełnienia któregoś z przepisów. Jednak część z nich nie wchodziła u nas w grę, bo są z glutenem i mlekiem krowim, ale spora część jest super. Zawsze też można zastąpić niepasujące składniki innymi, chociaż w przypadku glutenu i przepisów z nim, trzeba liczyć się z drastyczną zmianą smaków i konsystencji potrawy. Wracając jednak do książki, to przetestowałam kilka przepisów i naprawdę było pysznie, dlatego polecam ją jako inspirację nie tylko dla tych, co chcą schudnąć, ale dla wszystkich, którzy dbają o siebie 🙂
Rewelacyjne okazały się burgery z cukinią, której u nas w ogródku jest teraz pod dostatkiem. W zasadzie to jadamy cukinię na śniadania, obiady i kolacje, bo tyle jej jest. Przy robieniu burgerów dość wiernie trzymałam się polecanych składników. Pominęłam tylko mozzarellę i zmieniłam rodzaj mięsa. Było pysznie!
- 200 g. mięsa mielonego (w oryginale drobiowego),
- łyżka musztardy (dzieci zjadły bez),
- 8 grubych plastrów cukinii (przepis jest na 4 burgery),
- suszona papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży,
- łyżka świeżej mięty lub bazylii (ja dałam dużo bazylii),
- 4 plastry mozzarelli (ja pominęłam),
- świeży pomidor,
- 2 liście sałaty lodowej (ja dałam rzymską),
- 8 plasterków awokado,
- 1 cebula,
- łyżka oliwy (ja robiłam wszystko na oleju kokosowym),
- od siebie dodałam ogórka kiszonego.
Mięso dopraw solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Dodaj posiekaną miętę lub bazylię. Wymieszaj. Uformuj cztery płaskie kotlety. Plastry cukinii posól, oprósz pieprzem i natrzyj lub posyp czosnkiem.
Na patelnię grillową wlej łyżkę oliwy. Ułóż plastry cukinii oraz kotlety i grilluj, aż mięso będzie upieczone, a cukinia al dente (ok.5 minut z każdej strony).
Na plaster cukinii ułóż kolejno liść sałaty, plaster awokado, kotlet, posmaruj musztardą, na wierzch nałóż plaster awokado, plaster mozzarelli, cebulki, cukinii – i zepnij wszystko wykałaczką.
Udało mi się jeszcze zrobić zdjęcie fasoli szparagowej z sezamem, cebulką i sosem sojowym (u mnie sos kokosowy, będący fajną alternatywą). Połączyłam ten przepis z przepisem na rybę w sezamie i maku. Zaś następnego dnia, po dodaniu do pozostałych resztek sporej dawki cukinii, marchewki i szczypiorku, wyszła naprawdę smaczna potrawa jednogarnkowa.
Smacznego!
Super te burgery, zaskakujące, ale z cukinią zjem wszystko 😀
Smakiem też zaskakują i to pozytywnie 🙂 Smacznego!