Pierwsze słowa książki „Leczenie żywieniem” Jadwigi Kempisty i Urszuli Chorzępy brzmią:
„ Aby leczyć żywieniem trzeba sobie uświadomić, co to jest prawidłowe żywienie. Prawidłowe żywienie polega na:
- całkowitym pokryciu zapotrzebowania na wartości odżywcze, potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odbudowy komórek, które ciągle wymieniamy;
- prawidłowym przetwarzaniu i łączeniu pokarmów;
- przygotowaniu przewodu pokarmowego do prawidłowego wchłaniania i przyswajania wprowadzonych wartości odżywczych;”
W kontekście punktu 3 – jak zatem mamy dbać o naszą florę bakteryjną, aby leczenie żywieniem miało sens?
Jedną z form odbudowy i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej w naszych przewodzie pokarmowym jest spożywanie fermentowanych produktów. Na szczególną uwagę zasługuje tu kefir. Co zatem autorki o nim piszą?
- Kefir to olbrzymia bomba energetyczna.
- Kefir, dzięki wytwarzaniu CO2, powoduje przyspieszenie ruchu robaczkowego jelit.
- Wytwarza olbrzymią ilość kwasu mlekowego.
- Powoduje oczyszczenie organizmu.
- Ma zdolności porażające układ nerwowy pasożytów, tj. glista ludzka, owsik. Po 6 tygodniach spożywania go – w sposób widoczny – będziemy mogli się przekonać jak nasz przewód pokarmowy pozbywa się pasożytów.
Smacznego i miłej lektury 🙂