Zastąp Cukier – konkurs

zastap-cukier-458x286ko

Oddamy 1 egzemplarz książki Zastąp Cukier

Czy wiesz, że cukier, zdaniem ekspertów, jest niebezpieczną dla zdrowia substancją, prowadzącą do uzależnienia, podobnie jak alkohol i nikotyna?

Zadanie konkursowe: W komentarzach umieszczajcie przepisy na zdrowe „słodkości” ciastka, cukierki czy batoniki 🙂

Na zgłoszenia czekamy do 09.12.2016 do godziny 23:59, regulamin znajdziecie tutaj.

Na to czekamy na Wasze zdjęcia 🙂

20 komentarze w “Zastąp Cukier – konkurs

  1. BRZOSKWINIOWIEC bez pieczenia

    1 dużą puszkę brzoskwiń w syropie
    2 galaretki brzoskwiniowe
    200 ml śmietanki kremówki
    1 śmietan fix
    ok.350 g herbatników
    4 łyżki mleka
    pól kostki masła

    Herbatniki rozkruszyć na drobne kawałki. Zalać je mlekiem i odczekać aż zrobią się miękkie. Potem dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na do formy wyłożonej papierem pergaminowym, rozłożyć równomiernie i dociskać.
    Mus brzoskwiniowy: Z puszki odłożyć 3 połówki do dekoracji a pozostałość wraz z syropem zmiksować. Jedną z galaretek rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Gdy przestygnie połączyć z musem i wylać na spód herbatnikowy jak zacznie tężeć.
    Masa śmietanowa: Ubijać mocno schłodzoną śmietanę a w połowie ubijanie dodać do niej całe opakowanie śmietan fixu. Gdy będzie sztywna przełożyć na stężały mus brzoskwiniowy.
    Na masę śmietanową dać pokrojone odłożone brzoskwinie. Pozostałą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i gdy zacznie tężeć wylać na wierz ciasta i zostawić całość do stężenia najlepiej na całą noc by dobrze się związało.

  2. Truskawkowiec bez pieczenia

    ok.350 g herbatników
    4 łyżki mleka
    pól kostki masła

    masa :
    1 kg truskawek
    1 i 1/2 kostki masła
    2 łyżki maki ziemniaczanej

    dekoracja;
    parę truskawek
    galaretka truskawkowa

    Herbatniki rozkruszyć na drobne kawałki. Zalać je mlekiem i odczekać aż zrobią się miękkie. Potem dodać roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na do formy wyłożonej papierem pergaminowym, rozłożyć równomiernie i dociskać.
    Truskawki zmiksować na mus i zagotować w garnku. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Całość doprowadzić do konsystencji kisielu. Ostudzić. Masło utrzeć i porcjami dodawać przygotowany kisiel. Ucieramy na gładka masę. Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód.
    Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Wierzch udekorować truskawkami i zalać tężejącą galaretką.

  3. Sernik z jogurtów greckich z borówkami na zimno

    herbatniki 2x 200g
    masło 60g
    jogurty grecki 2x 400g
    galaretka truskawkowa + 250 ml wody
    galaretka truskawkowa + ilość wody podanej na opakowaniu
    1 szklanka borówek

    Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód tortownicy i odstawić do lodówki na 30 min. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Jogurty greckie wymieszać z tężejącą galaretką i dodać większość borówek. Przygotować kolejną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostawić by zaczęła tężec. Masę jogurtową przelać do formy na przygotowany spód. Górę delikatnie posypać pozostałymi borówkami i wstawić do lodówki by masa zaczęła tężec. Potem wylać na wierz galaretkę i pozostawić całość na 2 godz. do całkowitego stężenia.

  4. Ciasto jogurtowiec z truskawkami

    Masa jogurtowa:

    -1 litr jogurtu Naturalnego „Jogurt Naturalnie Gęsty BAKOMA”
    – 4 różne galaretki (cytrynowa, gruszkowa, pomarańczowa i czarna porzeczka)
    – 25 gad żelatyny
    20 truskawek do dekoracji

    Każdą galaretkę zalewamy 1 szklanką wrzącej wody (każdą galaretkę osobno) i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją, żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i trochę przestudzamy. Jogurt mieszamy z galaretkami pokrojonymi w kostkę, na końcu wlewamy żelatynę. Mieszamy i wylewamy do tortownicy a na wierzch układamy pokrojone truskawki. Deser wstawiamy do lodówki. Pozostałą galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy zacznie tężeć, wylewamy na galaretkowiec i znowu wstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.

  5. Galaretkowy śmietanowiec

    4 galaretki,
    1,5-2 szkl. mleka,
    400 ml śmietany (18 %),
    20 g żelatyny

    3 galaretki rozpuścić wcześniej w gorącej wodzie, (każdą osobno w 300 ml. wody). Gdy ostygły dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę zalać 0,5 szkl. zimnej wody aby napęczniała. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestudzonego, ale ciepłego mleka dodać śmietanę i dobrze ją rozprowadzić. Odstawiłam do wystygnięcia. W między czasie rozpuścić w 400 ml wody czwartą galaretkę. Stężałe i schłodzone galaretki pokroić w kostkę i wrzucić do masy mleczno-śmietanowej. Gdy masa zaczęła lekko tężeć wylać do tortownicy (śr. 24 cm) na spód biszkoptowy i do lodówki. Gdy masa dobrze stężeje wylać na wierzch wystudzoną galaretkę.

  6. ” Jogurtowy ZBOŻAKOWIEC na herbatnikach ” 😉

    250 g herbatników
    100 g masła
    2 x 400 ml jogurtu naturalnego
    2 x galaretkę truskawkową
    10 g żelatyny
    250 g kaszki „Zbożaki” truskawkowej
    folie spożywczą oraz papier pergaminowy

    Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml i dodatkowo dodajemy żelatynę. A drugą rozpuszczamy normalnie. I pozostawiamy do ostygnięcia. Herbatniki rozkruszamy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy wykładamy wykrojonym pergaminem a brzegi folia spożywczą by było lepiej wyjąć placek z formy. Wykładamy dno tortownicy herbatnikami i dokładnie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy tężejącą galaretkę tą z dodatkiem żelatyny i mikserem porządnie łączymy, po czym dodajemy kaszkę Zbożaki i dokładnie mieszamy mikserem. Wylewamy masę na przygotowany spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje to wylewamy na nią pozostałą galaretkę bez żelatyny i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

  7. OWSIANKA „7 ŻYCZEŃ”

    Składniki:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych SANTE
    1/4 łyżeczki soli
    i…
    trochę miodu
    trochę orzechów włoskich
    trochę suszonych jabłek
    trochę suszonych wiśni
    trochę suszonych śliwek
    trochę żurawiny SANTE
    trochę rodzynek (które z natury już są suszone…)
    trochę cynamonu (w moim wypadku – trochę więcej niż trochę…)

    Nazwa „7 życzeń” wzięła się właśnie od tych „trochę” – bo wrzucam do owsianki wszystko, co sobie życzę. Ale najpierw, oczywiście, podgrzewam wszystko, stale mieszając, aż się zagotuje i na małym ogniu grzeję jeszcze moment. W tym czasie – czary, mary – suszone owoce pęcznieją, płatki miękną, magia działa… a później można już jeść – pyszne, puszyste, pachnące domem i beztroską rozgrzewające śniadanie! Polecam! To moje ukochane świąteczne (i nie tylko) śniadanie – pyszne, zdrowe i bardzo domowe! 🙂

  8. Rafaello z kaszy jaglanej

    Składniki na ok. 20 sztuk:
    – pół szklanki kaszy jaglanej (ok 100g)
    – szklanka mleka (proponuje roślinne)
    – 2,5 łyżki miodu
    – 120 g wiórek kokosowych
    – łyżka oleju kokosowego
    – aromat migdałowy/waniliowy/pomarańczowy

    Wykonanie:
    1. Kaszę płuczemy pod zimną i wrzącą wodą, a następne wsypujemy do garnka.
    2. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko! To istotne, bo jeśli wasza kasza będzie rzadka, kulki nie udadzą się.
    3. W międzyczasie na patelni podprażamy wiórki kokosowe (100 g) do momentu, gdy nabiorą pomarańczowego koloru.
    4. Do ugotowanej gorącej kaszy od razu dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy.
    5. Następnie dodajemy łyżkę masła oraz 2,5 łyżki miodu – ponownie mieszamy.
    6. Dodajemy także kilka kropel aromatu migdałowego.
    7. Jeszcze ciepłą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych (20 g).
    8. Kulki układamy – jedna obok drugiej i schładzamy w lodówce.

    Po schłodzeniu, deser jest gotowy do spożycia. Smacznego! Można owinąć kulki w sreberko i zrobić domową bombonierkę 🙂

  9. Witam serdecznie! Niestety jestem antytalenciem jeśli chodzi o pieczenie. Natomiast chętnie robię sprawdzone słodkości, które nie wymagają obsługi piekarnika 😉 Polecam przepis pani Kingi Paruzel na przepyszną, zdrową i bosko wyglądającą tartę limonkową. Niestety nie zrobiłam zdjęcia, jak wyglądała w moim wykonaniu… Ale zapewniam, że warto poświęcić chwilę…. aby delektować się tym niesamowitym smakiem! Smacznego!

    http://kingaparuzel.pl/blog/2014/10/weganska-tarta-limonkowa/

  10. Moja słodkość również nie wymaga pieczenia ale jest zdrowa i pyszna.

    Sałatka owocowa
    2 banany
    1 kiść winogron
    1/4 arbuza
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    1 ananas
    1 jabłko
    0,5kg malin
    0,5 kg borówek
    2 kiwi
    Troche prażonych migdałów

    Wykonanie:
    Wszystkie owoce kroimy w kostke lub cienkie paseczki(prócz borówek i malin) Układamy warstwami w misce.Wierzch posypujemy migdałami.
    Można udekorować łyżką jogurtu natualnego.
    Szybkie,proste,zdrowe i pyszne 😉

  11. Muffiny z kaszy gryczanej.

    Składniki:

    2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (ok. 380 g),
    230 g suszonych daktyli (niesiarkowanych i niedosładzanych),
    220 g dojrzałych bananów (2 niewielkie sztuki),
    2 łyżeczki oleju kokosowego,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    ok. 250 g świeżych malin lub innych owoców

    Kaszę gryczaną moczyć przez minimum 24 godziny (może być dłużej).

    Po namoczeniu przepłukać kaszę porządnie pod bieżącą wodą. Odcedzić.

    Umieścić kaszę w naczyniu miksującym i zblendować ją dokładnie z uprzednio namoczonymi daktylami, bananami, olejem, solą i proszkiem do pieczenia. Masa powinna zostać porządnie zmiksowana, a składniki połączone.

    Masę wyłożyć do foremek na muffiny.
    W cieście umieścić owoce.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.

    Z podanych ilości otrzymasz ok. 14 muffinek.

  12. Jaglane kartoteki, słodkie i zdrowe.

    Składniki:
    325 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (najlepiej z poprzedniego dnia),
    50 g płatków owsianych,
    2 garście słonecznika (50 g),
    3 łyżki siemienia lnianego niemielonego (30 g),
    15 sztuk suszonych daktyli (120 g),
    odrobina tłuszczu do wysmarowania papieru (np. oleju kokosowego).

    Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną. Porządnie odcedzić.
    Zmielić siemię, słonecznik i płatki owsiane na „mąkę”.

    Zblendować daktyle, dodać kaszę, a następnie składniki suche i wszystko zmiksować razem.

    Formować kuleczki i układać na papierze do pieczenia wysmarowanym tłuszczem.

    Piec w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut w zależności od oczekiwanego stopnia spieczenia.

    Jeść po ostudzeniu. Z podanych ilości uzyskamy ok. 30 szt. małych kuleczek.

  13. Orzechowe batony.

    Składniki:
    1,5 szklanki suszonych daktyli (190 g),
    3/4 szklanki migdałów (115 g),
    3/4 szklanki orzechów nerkowca (110 g),
    1 łyżeczka chlorelli,
    2 łyżki siemienia lnianego niemielonego,
    0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego,
    3 łyżki wiórków kokosowych.
    Migdały, orzechy i siemię lniane zmielić.

    Daktyle zblendować (jeśli sprzęt którego używamy jest słabej mocy, to najlepiej namoczyć je we wrzątku i po ok. godzinie dokładnie odcedzić).

    Wszystkie składniki miksować razem w blenderze/robocie aż masa stanie się lepiąca.

    Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zadbać o to, aby była ona rozmieszczona równomiernie. Docisnąć masę intensywnie (ręką lub kawałkiem papieru do pieczenia).

    Całość umieścić w zamrażalniku. Po 30 minutach można przełożyć batony do lodówki i tam też należy je przechowywać.

    Kroić w prostokąty po wyjęciu z formy. Zdrowe, pyszne i oddające energii.

  14. Fasolowe praliny kokosowe.

    Składniki:

    fasola adzuki (zwana także azuki) – 470 g (waga ugotowanej),
    suszone daktyle bez pestek – 245 g,
    wiórki kokosowe – 50 g do „ciasta” i dodatkowo niewielka ilość do obtoczenia pralin,
    mleko ryżowe – 50 g.

    Fasolę adzuki moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia.
    Daktyle moczymy aż staną się miękkie (jeśli masz bardzo mocny sprzęt to ten krok można pominąć).

    Miksujemy/blendujemy ze sobą wszystkie składniki na prawie gładką masę. Możemy dowolnie modyfikować ich ilości. Ważne, aby dobrze się kleiło.

    Pralinki obtaczamy w wiórkach. Chłodzimy w lodówce. Jeśli zależy nam na czasie to można je włożyć do zamrażalnika na krótki czas.

  15. Delikatny biszkopt z karobem i warstwą sernikową bez cukru

    5 jajek
    1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka karobu
    1/2 szklanki ksylitolu

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z karobem przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami ksylitol, ubijać przez kilka minut. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Krem:
    550 g kremowego serka twarogowego
    2-3 łyżki ksylitolu
    0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
    1/4 szklanki mleka skondensowanego
    4 listki żelatyny
    3 łyżki mleka

    Serek z ksylitolem umieścić w misie miksera i ucierać przez kilka minut. Dodać stewię i mleko skondensowane, ucierać kolejne kilka minut, aby serek nabrał puszystości. Wcześniej namoczone listki żelatyny rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej, połączyć z kremem twarożkowym.
    Upieczony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jedną część umieścić w tortownicy i zapiąć brzeg. Wylać tężejącą masę. Drugą część pokruszyć i przykryć wierzch ciasta (nie zużywamy całego biszkoptu, a jedynie połowę – resztę można posmarować np. domową konfiturą ;)), odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).

    a tak wygląda: https://2.bp.blogspot.com/-3LJvTVcaVKM/WEXsZ2OJjHI/AAAAAAAABek/ROxAVwKhlLInsaelQ3a3Y9UpKttzkbSqACEw/s640/IMG_2974.jpg 😉

  16. Piernikowe ciasteczka owsiane

    100g płatków owsianych pełnoziarnistych
    100g wiórków kokosowych
    50 ml rozpuszczonego masła i oleju kokosowego (pół na pół)
    1 małe jajko
    2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
    4 łyżki ksylitolu/erytrolu
    70g mąki jaglanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
    1 łyżka miodu

    Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem.
    Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać ciasteczka na forie wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 15 minut w 180 stopniach.

    wyglądają tak: https://1.bp.blogspot.com/-HICwpOckVt8/WESPZQ8BexI/AAAAAAAABeM/Pqo0EsJNico-G83lrGS_hTON7oslYxxAQCLcB/s640/IMG_2914.jpg

  17. Malinowy sernik na kokosowo-daktylowym spodzie

    Spód:
    100 g daktyli bez pestek
    50 g mąki kokosowej
    50 ml mleka

    Masa serowa:
    250 g chudego twarogu
    250 g półtłustego twarogu
    4 jajka
    1/3 szklanki ksylitolu
    1 łyżeczka ekstraktu ze stewii w płynie
    1 budyń malinowy bez cukru
    1 szklanka mleka

    Daktyle zalać gorącym mlekiem, odczekać chwilę i zblendować na gładką masę. Dodać mąkę kokosową i wymieszać wszystkie składniki. Blaszkę o wymiarach 21 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić spód i piec około 10 minut, przestudzić.

    Twaróg rozgnieść widelcem. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka, sypki budyń, ksylitol i stewię dodać do twarogu i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Stopniowo dodawać mleko. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Wylać ser na podpieczony spód, całość piec jeszcze około godzinę w 180 stopniach, w połowie czasu przykryć wierzch folią, by nie spiekł się zbyt mocno.

    Można udekorować przed podaniem świeżymi owocami.

    https://3.bp.blogspot.com/-84axM0pPvRs/WDr32Cd_hhI/AAAAAAAABcE/LpnmoSpclQQJveCsS8xsMumWplNYuOXLwCLcB/s640/IMG_1901.jpg

  18. Biszkopt kokosowo – kasztanowy z delikatnym musem bez cukru

    Spód:
    4 jajka
    2 białka
    4 łyżki ksylitolu
    30 g mąki kokosowej
    20 g mąki kasztanowej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Do miski przełożyć wszystkie białka i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce ksylitol, ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąki z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

    Mus jogurtowo – twarożkowy:
    200 g jogurtu naturalnego kremowego
    150 g serka kremowego (u mnie Bieluch)
    1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
    3 łyżki erytrolu
    0,5 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii
    2 listki żelatyny
    dodatkowo: konfitura bez cukru (u mnie z dzikiej róży), mrożone maliny

    Serek kremowy utrzeć z erytrolem i stewią aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać mleko skondensowane i ubić tak, by uzyskać konsystencję lekkiej pianki. Dodawać po łyżce jogurt. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić. Dodać do przygotowanej masy. Odczekać chwilę, aż do lekkiego stężenia musu.
    Biszkopt posmarować cienką warstwą konfitury, wyłożyć tężejący mus i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekorować malinami.

    https://1.bp.blogspot.com/-kxqlxm51tPo/WB9Wx9mG6cI/AAAAAAAABZc/e5yRJYjJk3400llz_eYtp_ASY2FhRwh0ACLcB/s640/IMG_2060.jpg

Dodaj komentarz