W konkursie do wygrania książka „Zupy odchudzające” – Magdaleny Makarowskiej
Zadanie konkursowe: Wrzucajcie przepisy na smaczne zupki 🙂
Na zgłoszenia czekamy do 31.07.2018 do godziny 23:59, regulamin znajdziecie tutaj.
Najfajniejszy komentarz według nas nagrodzimy egzemplarzem książki 🙂
Opis książki: Tak, właśnie zupom zawdzięczamy przyspieszenie metabolizmu, wzbogacenie naszego organizmu w cenne wartości odżywcze i oczyszczenie z toksyn! Pyszne zupy rozgrzeją jesienią i zimą, odciążą wątrobę i pozwolą odbudować właściwą florę jelitową, dzięki czemu doświadczymy uczucia wyjątkowej lekkości, a wzdęcia, zgaga, zaparcia oraz niestrawność czy bóle żołądka odejdą w niepamięć. A co najlepsze, na efekty zupowej diety nie trzeba czekać długo. Tylko miesiąc wystarczy, by poczuć się cudownie w nowej skórze. Przepisy są ułożone tak, by każdy tydzień diety, będącej ucztą dla podniebienia, spełnił jednocześnie ważną funkcję: I tydzień – detoks – usuwanie toksyn z organizmu II tydzień – spalanie – przyspieszanie metabolizmu III tydzień – oczyszczanie – usprawnienie perystaltyki jelit IV tydzień – odżywianie – zwiększenie bioprzyswajalności witamin i minerałów Książka zawiera proste przepisy na każdy dzień, listy zakupów, a także informacje o wartościach odżywczych stosowanych produktów. Pamiętaj: odpowiednia zupa to szybka, sycąca potrawa, dzięki której schudniesz i poczujesz się rześko. Kiedy inni będą narzekać na jesienny spadek formy, Ty będziesz emanować pięknem, gotowa przenosić góry!
Najlepsza zupa to zupa dyniowa – dynię dusimy z cebulką, dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę, podlewamy wodą, miksujemy gdy warzywa zmiękną. Doprawiam pieprzem, solą, gałką muszkatołową…dodaję kleks śmietany na wierzch 🙂 smacznego !!!
A mozeby tak zaszalec, poznac nowy smak i zrobic zupe tajska 😀 do odwaznych swiat nalezy! :)))
Mleko kokosowe
Sos rybny
Cukier
Kistki warzywne
Pasta curry
Imbir (korzen)
Limonka
Papryczka chilli
Skladniki laczymy i rewelacyjnym smakiem sie cieszymy 🙂
ZUPA RZODKIEWKOWA
Potrzebujemy:
sporą ilość rzodkiewek ok. 1 kg
3 – 4 ziemniaki
ok 1 litra wody / bulionu
sól, pieprz
lubczyk
garść posiekanego koperku
2 łyżki mąki ryżowej do bardzo lekkiego zagęszczenia zupy
Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy końce i również kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą / bulionem.
Gotujemy do miękkości. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki ryżowej i doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze z 5 min. i na koniec dodajemy posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
zupa „na winie” a’la rosół z kładzionymi kluskami z komosą ryżową 🙂
Potrzebujemy:
1,5 litra wody
2 porcje rosołowe
1 średnia marchewka
2 łodygi selera łodygowego
sól, pieprz
2 duże cebule
10 dag pieczarek
troszkę natki pietruszki
kluski kładzione:
1,5 szklanki mąki
1 opakowanie 100 g mieszanki TRENDY LUNCH „QUINOA TRIO – CUKINIA – POMODORY”
sól
2 jajka
Porcje rosołowe zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną marchewkę w paski lub jak kto woli, selera w pół talarki, 2 opalone cebule. I gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Po godzinie wyjmujemy porcje rosołowe. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy jeszcze z ok.10 min.
Mieszankę TRENDY LUNCH gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski dodajemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy sporą szczyptę soli. Mieszamy i kolejno dodajemy ostygniętą mieszankę i całość bardzo dokładnie mieszamy. Nastawiamy wodę i do osolonej i gotującej się wody zamoczoną łyżeczką nakładamy – kładziemy kluseczki starając się formował łyżką o łyżkę kuleczki. Gotujemy do momentu aż wypłyną.
Gotowe kluseczki nakładamy na talerz i zalewamy a’la rosołem.
ZUPA KMINKOWA
Potrzebujemy:
2-2,5 l bulionu lub wody
5 średnich ziemniaków
2 średnie marchewki
sól, pieprz
2 pełne łyżeczki mielonego kminku
1 średni ziemniak starty na tzw. „papkę”
garść posiekanej natki pietruszki
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a marchewkę jak kto woli w cieniutkie plasterki, półplasterki lub zetrzeć na dużych oczkach. Wrzucamy ziemniaki i marchewkę do garnka i zalewamy bulionem lub wodą, przykrywamy i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki i marchewka jest miękka to dodajemy mielony kminek, sól oraz pieprz. Następnie dodajemy startego na „papkę” ziemniaka i dokładnie mieszamy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy pod przykryciem jakieś 5-6 min. Starty na „papkę” ziemniak ma na celu nam delikatnie zagęścić zupę. Po wyłączeniu zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Wegańska botwinka
Przepis
2 pęczki młodej botwinki
Ok 10 młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 pietruszka
1 marchewka
1 cebula
Spora garść kopru
1 łyżka soku z cytryny
1 duży burak
Puszka mleczka kokosowego
Przyprawy
Sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, świeży liść lubczyka,
5 kulek pieprzu
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, dużego buraka i małe buraczki od botwinki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładany do garnka, zalewany wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości następnie dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną botwinkę i koper gotujemy ok 8 min. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, stałą część mleczka kokosowego i gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy.
.
Moja ukochana zupa jest inspiracją polsko-węgierską.
4 papryki (3żółte i 1 czerwona)
2-3 puszki pomidorow
Bulion warzywny 2- 3l
Puszka białej fasoli
Puszka czerwonej fasoli
Puszka ciecierzycy
1 duża cukinia- miąższ
1duza cebula
1kg wolowiny lub piersi z kurczaka
Seler naciowy 2 łodygi
Pół pałki czosnku
7 kawałków suszonych pomidorow
Odrobiną oleju do smażenia
Do smaku:
Słodka papryka w proszku
Oregano
Pieprz
Sol himalajska
Chilli
Imbir
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z pokrojoną drobno cebulką . Następnie dodajemy bulion i wszystkie warzywa pokrojone w 1cm kawałki, doprawiamy wstępnie i gotujemy 1,5h . Następnie doprawiamy ostatecznie 🙂 . Zupka sycąca , rozgrzewająca i zdrowa!
Gratulujemy wygranej! 🙂 wysłaliśmy na adres mailowy prośbę o podanie adresu gdzie mamy wysłać nagrodę.
Pyszna zupa pomidorowa z bobem i fasolką szparagową 🙂
Składniki:
– 500 g bobu
– 300 g zielonej fasolki szparagowej
– 400 g pomidorów
– 1 por
– 1 marchewka
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki
– 1 l wody
– sól
– pieprz
– mielony kminek
Składniki na 3 porcje.
Bób gotujemy osobno w osolonej wodzie. Ugotowany i lekko ostudzony bób obieramy ze skórki.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pora, podsmażamy ok. 5 minut. Marchewkę kroimy na pół plasterki a zieloną fasolkę w mniejsze kawałki, dodajemy do pomidorów, przyprawiamy i wlewamy wodę. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz bób.
Smacznego 🙂
Zupa z pokrzyw
Po garści młodej pokrzywy, szpinaku, szczawiu, kopru i pietruszki, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, łyżka masła, 1 litr bulionu lub rosołu, 20 g mąki, 1/2 szklanki śmietany do zup. Pokrzywę, szpinak, szczaw przebrać, wypłukać i pokroić. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę / olej/ wsypać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zmięknie dodać szczaw, szpinak, pokrzywę, koper i pietruszkę i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu uzupełniając płyn rosołem. Pod koniec dodać masło. Po około 30 minutach uduszoną zieleninę przetrzeć przez sito lub zmiksować, rozprowadzić bulionem / rosołem /, osolić do smaku, podprawić śmietaną z rozprowadzoną mąką. Podawać można z ugotowanym na twardo jajkiem.
Smacznego