Konkurs – Insulinooporność w polskiej kuchni

insulinoopronośćNa naszym zdrowym blogu do wygrania w najnowszym konkursie książka „Insulinooproność w polskiej kuchni” Kuchnia polska w insulinooporności nie musi być nudna i monotonna, a tym bardziej restrykcyjna i głodówkowa. Możesz jeść wiele smacznych, sycących potraw, nawiązujących do tradycyjnej kuchni polskiej. Wszystko o tym znajdziesz w książce Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałkowskiej!

Zadanie konkursowe:  W komentarzach piszcie Wasze ulubione polskie dania i dlaczego akurat to. 

Na zgłoszenia czekamy do 31.12.2018 do godziny 23:59, regulamin znajdziecie tutaj.

Najfajniejszy komentarz według nas nagrodzimy egzemplarzem książki 🙂 zwycięzce ogłosimy po Nowym Roku.

5 komentarzy “Konkurs – Insulinooporność w polskiej kuchni

  1. Pierogi! To jest to w każdej postaci, latem z owocami, a podczas wigilii z kapustą i grzybami. Pierogi mogłabym jeść non-stop. Co tak mnie urzekło w pierogach, to farsz w ruskich, to moje najulubieńsze pierogi z pierogów. Wybór jest duży i każdy lubi jeść pierogi tylko to co w środku się różni. Wigilia bez pierogów? To nie wigilia, wtedy na stole królują zasmażane na patelni, aby dodać im smaku poprzez opiekane ciasto!

  2. Moją potrawą ze świątecznego stołu od zawsze od małego dziecka były PIEROGI RUSKIE MOJEJ BABCI. Każdy pomyśle, że to błahe, banalne i oklepane danie. Ale dla mnie to wręcz przeciwnie. Nigdy nie mogłam się ich doczekać kiedy je nam babcia poda. Zawsze przyglądała się jak moja babuszka je z włożonym sercem w każdy centymetr zlepiała i wkładała całe swe serce w ich przygotowanie. Pamiętam do dziś jak jej mówiłam, że: „… jak dorosnę to będę je tak pięknie zlepiać- zdobić jak Ty babciu…” No i dorosłam. Trochę mi zajęło opanowanie tego zlepiania pierogów. I teraz jak ja podaję te pierogi swojej rodzinie to wspominam moją babcię, której już niestety z nami nie ma…i myślę sobie w głębi duszy, że była by ze mnie dumna widząc te pierogi.
    Jak to mówią w prostocie siła i smak.

  3. Moje ulubione dania z kuchni polskiej to sa produkty z kapusty kiszonej,co roku obowiązkowo przed świętami kiszę beczkę kapusty bo wiem jaka jest zdrowa.Wcześniej zauważyłam u siebie objawy jakbym była Insulino-oporna zmęczenie, brzuszek coraz większy bo dużym posiłku zaraz chęć że muszę coś jeszcze zjeść najlepiej słodkie. Instynktownie wyczułam że kapusta potrafi mnie nasycić i nie czuję po niej skoków z wilczym apetytem. Lubie surówki z niej przyrządzać, mięso duszone na kapuście z piekarnika, kapuśniak czy krokiety o to jest to co kocham jeśli mam wskazać jedno danie to stawiam na krokiety z kapustą :)a sok z samej kapusty kiszonej bomba probiotyków.

  4. Najważniejszą potrawą na naszym wigilijnym stole od lat są pierogi z kapustą i grzybami. Z roku na rok cały czas udoskonalamy je, a w tym roku wyszły najlepsze 🙂 Farsz bardziej grzybowy z małą ilością gotowanej i podsmażanej na maśle kapusty. Oprócz pieczarek podsmażanych na maśle z cebulką do farszu dajemy prawdziwki oraz zmielone suszone prawdziwki. Pierogi z takim farszem to jest poezja świąt. Wszyscy uwielbiają nasze pierogi a od 2 lat są one także bezglutenowe 🙂

Dodaj komentarz