6 komentarze w “Konkurs „Cukier Cichy zabójca”

  1. Moje własne, domowe „coś słodkiego” na upały 🙂

    Składniki (na trzy porcje):
    szklanka jagód,
    Dwie szklanki truskawek (słodkich)
    150g jogurtu naturalnego
    Stewia, ksylitol lub inne słodzidło
    Żelatyna
    Wykonanie:
    Żelatynę (1,5 łyżeczki) rozpuścić w 3 łyżkach wody, zostawić na 20 min, aby nasiąknęła, najlepiej w garnku. W między czasie zblendować na gładką masę pół szklanki borówek (1szklankę truskawek), jeśli będzie za mało słodka – dosłodzić stewią. Po upływie 20 minut masę dodać do żelatyny i zagotować. Przelać do 2 głębokich talerzy obiadowych. Można dorzucić całe jagody na talerz to będzie galaretka z owocami w środku. To samo zrobić z truskawkami.
    W przypadku jogurtu postępować tak samo, jednak ja nie dodawałam słodzidła (aby ta galaretka równoważyła słodycz pozostałych), dodać trochę więcej wody do żelatyny i zagotować PRZED dodaniem jogurtu. Jogurt dodać po zagotowaniu lekko uprzednio go hartując. Również można dodać kawałki owoców.
    Pozostawić do zastygnięcia (po wystygnięciu można wstawić do lodówki)
    Zastygłe galaretki kroić w kostkę i układać w pucharku równomiernie pomieszane, można dorzucić luźne owoce, a także polać sosem owocowym (zblendowana resztka owoców ze stewią)

    Smacznego! 

    A tak to mniej więcej wygląda 🙂

    http://ifotos.pl/z/sqssxwx

  2. CUKSY

    POTRZEBNE SKŁADNIKI

    0,5 szklanki migdałów brązowych
    szczypta soli
    0,25 szklanki wiórków kokosowych
    0,25 szklanki napoju migdałowego
    4 łyżki miodu akacjowego
    szczypta sproszkowanej wanilii
    6 łyżek masła migdałowego
    2 łyżki sezamu łuskanego

    KROK PO KROKU

    Migdały podpiec na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Orzechy umieścić w blenderze z odrobiną soli i miksować do uzyskania miałkiej masy. Do garnuszka wsypać wiórki kokosowe i nasączyć napojem kokosowym. Lekko podgrzać i dodać pozostałe składniki: miód, zmielone migdały, naturalną wanilię, masło prażone. Mieszać do czasu, by powstała jednolita masa. Wyłożyć na pergamin i nadać pożądany kształt. Cuksy obtoczyć uprzednio uprażonym sezamem… i szybko zjeść!

  3. Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru

    8 daktyli bez pestek
    40 g orzechów włoskich
    2 łyżki otrąb owsianych
    1 łyżka płatków owsianych
    1 łyżka nasion chia
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki oleju kokosowego
    50 g wiórków kokosowych
    50 g czekolady gorzkiej
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

    Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, otręby, płatki owsiane i nasiona chia, dokładnie wymieszać całość. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić i pokroić w paski. Odstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowane batoniki wyłożyć na talerz. Każdy batonik polać obficie czekoladą. Posypać batoniki posiekanymi orzechami włoskimi.

    Prezentują się dokładnie tak: https://1.bp.blogspot.com/-n8Is9HNEiaY/Vr3IRKkOj3I/AAAAAAAAA00/Z3rFg7-MUE8/s640/IMG_7665.jpg 🙂

  4. Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami

    1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
    1 małe jajko
    1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
    3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki karobu (sproszkowanego)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody

    Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.

    Wyglądają tak: http://3.bp.blogspot.com/-z0ZJG__0uDc/Vbo5zy5A4BI/AAAAAAAAAmI/4AdFsdMhHTo/s640/IMG_6332.jpg 🙂

  5. Delikatny sernik z mlekiem na karobowym spodzie

    spód:
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    40 g oleju kokosowego (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ksylitolu
    2 łyżeczki sproszkowanego karobu

    1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego)
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka)
    2 szklanki mleka
    łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)

    Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.
    Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.

    Tak wygląda: https://4.bp.blogspot.com/-L055pJvGVcA/VsnbJX_0-MI/AAAAAAAAA4k/VjAfqeZtnz0/s640/IMG_8565.jpg 🙂

Dodaj komentarz