Wygraj książkę „Cukier Cichy zabójca”. Podaj nam przepis na coś słodkiego bez cukru 🙂
Zamieść go w komentarzu. Marta wybierze najlepszy. Na zgłoszenia czekamy do 8 lipca 2016.
Wygraj książkę „Cukier Cichy zabójca”. Podaj nam przepis na coś słodkiego bez cukru 🙂
Zamieść go w komentarzu. Marta wybierze najlepszy. Na zgłoszenia czekamy do 8 lipca 2016.
Moje własne, domowe „coś słodkiego” na upały 🙂
Składniki (na trzy porcje):
szklanka jagód,
Dwie szklanki truskawek (słodkich)
150g jogurtu naturalnego
Stewia, ksylitol lub inne słodzidło
Żelatyna
Wykonanie:
Żelatynę (1,5 łyżeczki) rozpuścić w 3 łyżkach wody, zostawić na 20 min, aby nasiąknęła, najlepiej w garnku. W między czasie zblendować na gładką masę pół szklanki borówek (1szklankę truskawek), jeśli będzie za mało słodka – dosłodzić stewią. Po upływie 20 minut masę dodać do żelatyny i zagotować. Przelać do 2 głębokich talerzy obiadowych. Można dorzucić całe jagody na talerz to będzie galaretka z owocami w środku. To samo zrobić z truskawkami.
W przypadku jogurtu postępować tak samo, jednak ja nie dodawałam słodzidła (aby ta galaretka równoważyła słodycz pozostałych), dodać trochę więcej wody do żelatyny i zagotować PRZED dodaniem jogurtu. Jogurt dodać po zagotowaniu lekko uprzednio go hartując. Również można dodać kawałki owoców.
Pozostawić do zastygnięcia (po wystygnięciu można wstawić do lodówki)
Zastygłe galaretki kroić w kostkę i układać w pucharku równomiernie pomieszane, można dorzucić luźne owoce, a także polać sosem owocowym (zblendowana resztka owoców ze stewią)
Smacznego!
A tak to mniej więcej wygląda 🙂
http://ifotos.pl/z/sqssxwx
CUKSY
POTRZEBNE SKŁADNIKI
0,5 szklanki migdałów brązowych
szczypta soli
0,25 szklanki wiórków kokosowych
0,25 szklanki napoju migdałowego
4 łyżki miodu akacjowego
szczypta sproszkowanej wanilii
6 łyżek masła migdałowego
2 łyżki sezamu łuskanego
KROK PO KROKU
Migdały podpiec na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Orzechy umieścić w blenderze z odrobiną soli i miksować do uzyskania miałkiej masy. Do garnuszka wsypać wiórki kokosowe i nasączyć napojem kokosowym. Lekko podgrzać i dodać pozostałe składniki: miód, zmielone migdały, naturalną wanilię, masło prażone. Mieszać do czasu, by powstała jednolita masa. Wyłożyć na pergamin i nadać pożądany kształt. Cuksy obtoczyć uprzednio uprażonym sezamem… i szybko zjeść!
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13620898_1159700634081603_5946509982766285439_n.jpg?oh=155742de0a87c9711850e20539b885b2&oe=57FA85B3
Energetyczne batony w polewie czekoladowej bez cukru
8 daktyli bez pestek
40 g orzechów włoskich
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
50 g wiórków kokosowych
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Daktyle umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut i po tym czasie odcedzić. Orzechy i pestki dyni umieścić w osobnym naczyniu i zalać przegotowaną wodą, odstawić na około 15 minut. Daktyle zblendować razem z wiórkami kokosowymi oraz odcedzonymi orzechami i pestkami dyni na gładką masę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, otręby, płatki owsiane i nasiona chia, dokładnie wymieszać całość. Masę umieścić w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić i pokroić w paski. Odstawić do lodówki na około 20 minut. Czekoladę umieścić w misce i roztopić w kąpieli wodnej. Przygotowane batoniki wyłożyć na talerz. Każdy batonik polać obficie czekoladą. Posypać batoniki posiekanymi orzechami włoskimi.
Prezentują się dokładnie tak: https://1.bp.blogspot.com/-n8Is9HNEiaY/Vr3IRKkOj3I/AAAAAAAAA00/Z3rFg7-MUE8/s640/IMG_7665.jpg 🙂
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami
1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ksylitolu fińskiego
1 małe jajko
1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin)
3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
2 łyżeczki karobu (sproszkowanego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.
Wyglądają tak: http://3.bp.blogspot.com/-z0ZJG__0uDc/Vbo5zy5A4BI/AAAAAAAAAmI/4AdFsdMhHTo/s640/IMG_6332.jpg 🙂
Delikatny sernik z mlekiem na karobowym spodzie
spód:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
40 g oleju kokosowego (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu
2 łyżeczki sproszkowanego karobu
1 kg twarogu (u mnie 500 g półtłustego i 500 g chudego)
6 jajek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki ksylitolu (lub nieco więcej, ok. 1 szklanka)
2 szklanki mleka
łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy (opcjonalnie)
Wszystkie składniki na spód zagnieść. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić w miarę równomiernie ciasto. Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180 stopniach, przestudzić.
Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać 4 żółtka i 2 jajka, budyń, ksylitol i ekstrakt. Wymieszać wszystko przy pomocy miksera. Dodać 2 szklanki mleka i ponownie zmiksować całość (ważne są bardzo wolne obroty, konsystencja jest dość płynna). 4 białka ubić na sztywno, dodać do twarogowej masy i wymieszać szpatułką. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę.
Tak wygląda: https://4.bp.blogspot.com/-L055pJvGVcA/VsnbJX_0-MI/AAAAAAAAA4k/VjAfqeZtnz0/s640/IMG_8565.jpg 🙂