Wegańska rewolucja w spojrzeniu na dietę sportowca! Do wygrania książka „Wege Siła”
Zadanie konkursowe: W komentarzach umieszczajcie przepisy na wegańskie dania
Na zgłoszenia czekamy do 30.06.2017 do godziny 23:59, regulamin znajdziecie tutaj.
Na to czekamy na smaczne przepisy – najciekawsze nagrodzimy książką 🙂
Moja kuchnia na jest zdrowa mieszam dania mięsne z wegańskimi coś dla mnie i dla partnera który bardzo lubi mięso, mimo to króluje u mnie mleko kokosowe i olej jestem wielka fanka curry i zdrowotnych właściwości kurkumy i imbiru. To danie smakuje nawet mięsozercom. Dlatego daje przepis na moje ulubione „kremowe curry”
Potrzebujemy : cukinie małą kolo 200 g,100g marchewki 1/2 (85g) puszki z kukurydzy lub kukurydzy mrożonej ewentualnie ugotowanej, 1 cebule dużą , 2 ząbki czosnku, szklanka ryżu basmati lub jaśminowego, 1 puszka mleka kokosowego, olej kokosowy 2 łyżki, 2 łyżki płatków mgdałowych, 5cm świeżęgo startego imbiru, 2 łyzeczki mielonej kolendry, 1 łyzeczka kuminu,2 cm świeżej kurkumy,1/2 łyzeczka kardomonu , 1/2 łyzeczki chilli (zależy czy lubicie pikantne dania) 1 łyżeczka curry.
Przygotowanie :
Cukienie, marchewke, cebule, czosnek, obrać pokroić, kukurydzę wypłukać,na patelnii rozgrzać olej, dodać kumin, kurkumę świeżą, kardamon lekko podsmażyć mieszając wrzucić cebulę i smażyć około 5 min, dodać curry, kolendre i czosnek, przemażyć, dodać kukurydzę,cukinię, marchęwke, imbir, chilli . dodać tylko kremową część mleka kokosowego, dusić przez 10 min i dadac wode z puszki,SOs powiniem być gęsty Ryż ugotować według zaleceń , płatki migdałowe podprażyc na suchej patelni i posypać na gotowe danie Smacznego !! WArto spróbować zrobić takie curry:) .
A ja zaproponuję deser. Wiadomo, że sportowiec też człowiek i od czasu do czasu zdrowa słodycz może wpaść 🙂
KOKOSOWE CIASTO Z PSZENICĄ EKSPANDOWANĄ
Przepis:
Spód:
– 10 łyżek płatków owsianych
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– 300g daktyli
Daktyle moczymy we wrzątku, następnie je blendujemy. W osobnej misce blendujemy płatki owsiane z wiórkami. Dodajemy daktyle. Dobrze mieszamy. Gotową masę układamy na spodzie tortownicy. Pieczemy ok.15-20 min w 160-170 stopniach. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
– 2 puszki mleczka kokosowego (trzymanego przez noc w lodówce)
– opcjonalnie: 2 miarki odżywki białkowej wegańskiej
– słodzik (np. erytrol, ksylitol), ilość w zależności jaka słodkość nam odpowiada
– pszenica ekspandowana
Stałą część mleczka ubijamy ze słodzidłem. Jeśli używamy odżywki to dodajemy do masy. Następnie wsypujemy pszenicę. Masę przekładamy na ostudzony spód ciasta. Wkładamy na chwilę do zamrażalnika.
Polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3 łyżeczki oleju kokosowego
Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. Polewamy przygotowaną przez nas polewą. Wkładamy na noc do lodówki. I rano można zajadać Smacznego!
Gratulujemy wygranej!
Uwielbiam ten deser. Po raz pierwszy spróbowałam go w Japońskiej restauracji i postanowiłam migiem wyczarować taki w domu 🙂 PUDDING Z TAPIOKI pod pierzynką z mango/truskawek/malin itp. Przygotowanie: 1/3 szklnki tapioki zalewam 0,5l mleka kokosowego (puszka/kartonik – bez zbędnych dodatków!), tapioka pływa w kokosowym basenie ok. godziny. Następnie na małym ogniu podgrzewam kulki, dodając ok. 3 główek kardamonu (2 środki i 1 główka ze skórką „napoczęta”). Podgrzewanie trwa. W tym czasie blenduję mango, na gładką masę. Kiedy tapioka nieco podrośnie, stając się przy tym przezroczysta, dodaję 2 łyżeczki miodu (nie jest on konieczny). Całość wykładam na talerz (obiadowy), otaczając kwiatami akacji, storczykiem, posypując czarnym sezamem. Można zamiast sezamu dodać symboliczne ilości orzeszków pistacjowych,