Konkurs – Cztery filary samouzdrawiania

cztery-filary-samouzdrawiania_okladkaDo wygrania 1 egzemplarz książki „Cztery filary samouzdrawiania

Jak powrócić do zdrowia oraz pozostać w dobrej kondycji w czasach, które niejednokrotnie wymagają od nas zbyt wiele? Pomocna okazuje się w tym innowacyjna medycyna bazująca na czterech mocach samouzdrawiania.

Zadanie konkursowe: W komentarzach podawajcie przepisy na zdrowe obiadek 🙂

Na zgłoszenia czekamy do 31.03.2017 do godziny 23:59, regulamin znajdziecie tutaj.

Na to czekamy na przepisy, najfajniejszy według nas nagrodzimy książką 🙂

9 komentarzy “Konkurs – Cztery filary samouzdrawiania

  1. DOMOWE WRAPY 🙂

    Składniki na 4 sztuki:

    2 szklanki mąki razowej
    szklanka gorącej wody
    2 łyżki oliwy
    sól himalajska
    ulubione przyprawy (bazylia, oregano, tymianek)

    Całość zagnieść, wałkiem uformować okręgi (jak na naleśniki), smażyć na patelni z obu stron.

    FARSZ:
    sałata lodowa
    pomidor
    ogórek
    rzodkiewka
    pierś z kurczaka
    sos (jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz)

  2. Zupa krem z BURACZKA 😉
    Pyszna, gęsta i prosta.
    Potrzebujemy:
    1 kg buraków
    1 l bulionu drobiowego
    1 średnia cebula
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    majeranek, lubczyk
    Cebulę obieramy i podpiekamy. Buraki obieramy i przecinamy na pół. Zalewamy bulionem, podprawiamy solą, dodajemy podpieczona cebulę i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Do wywaru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy soku z cytryny, pieprz, lubczyk i majeranek. Gotujemy na małym ogniu. Gdy wyszła za gęsta to dolewamy albo bulionu albo wody. Chwile jeszcze gotujemy i gotowe. Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo. Smacznego

  3. SŁONECZNA zupa krem z dyni
    Potrzebujemy:
    2 kg dyni
    2 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    około 0,5 l wody
    sól i pieprz do smaku
    mielona ostra papryka do dodania pikanterii
    Dynię obieramy i wydrążamy wraz z nasionami. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą i stawiamy by zaczęła się gotować i mięknąć. Między czasie obieramy cebulę i czosnek. Kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Kiedy się zeszkli dodajemy do dyni i podprawiamy solą i pieprzem a także mieloną ostrą papryka by nadać jej ostrości. Gotujemy do momentu kiedy dynia zacznie się sama rozpadać. Potem ją miksujemy i gotowe.

  4. Polecam pyszną i zdrowa pastę na kanapki

    PASTA z AVOCADO z dodatkiem selera naciowego, papryki w towarzystwie cebulki i czosnku.

    Potrzebujemy:

    1 duże dojrzałe avocado
    1/3 czerwonej papryki
    2-3 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 średniej cebuli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz

    Avocado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy soku z cytryny i mieszamy dokładnie – zapobiegnie to ciemnieniu avocado. Paprykę, seler naciowy, cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w bardzo drobniutką. Wszystkie składniki dokładnie mieszany i doprawiamy sola i pieprzem.

  5. Pyszna i zdrowa zupa krem ” ZIELONO MI ” 😉

    Potrzebujemy:

    1/2 szklanki szpinaku
    1 brokuł
    kawałek zielonej cukinii
    1 szklanka zielonego groszku cukrowego
    1/2 szklanki zielonej soczewicy
    1/2 zielonej papryki
    kawałek zielonej części pora
    sól, pieprz do smaku

    Do dekoracji:

    jarmuż
    różyczki brokuła
    pestki z dyni
    jogurt typu greckiego

    Cukinię kroimy w kostkę, pora w plasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie zielone składniki kremu ZIELONO MI dajemy do garnka i gotujemy do miękkości. Doprawić do smaku sola i pieprzem i zmiksować na krem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy lub jak jest zbyt gęste to dodajemy odrobinkę wody. Nakładamy i dekorujemy kleksem z jogurtu greckiego i nasion dyni oraz jarmużem i różyczkami brokuła.

  6. Makaron PENNE w sosie marchewkowo-dyniowym z indyczym mięskiem mielonym 😉

    Potrzebujemy:

    1 duża marchewka
    3 szklanki utartej dyni
    1 średnia cebulka
    0.5 kg mielonego mięsa z indyka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    0.5 szklanki wody

    makaron penne ( może być dowolny )

    Marchewkę i dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę na odrobinie oleju. Podsmażoną przekładamy do garnka. Tak samo robimy z marchewka i dynią. Następnie podsmażamy mięsko i dodajemy do reszty. Zalewamy wodą dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30-40 min. Makaron gotujemy al’dente. Odcedzamy nakładamy i gotowe 😉

  7. W moim domu królują potrawy, które dostarczają energii i witamin, staram się przemycić owoce i zdrowe dodatki . Najmłodsi uwielbiają dania na słodko- ale szykujemy je bez dodatku cukru 😀

    „Jaglano -otrębowa pokusa z gruszką i truskawką ” …. danie niezwykle proste, a jakże pyszne. Przysmak, którego smak pamiętam z dzieciństwa, bo moja mama przyrządzała właśnie taki ryż z różnymi owocowo- bakaliowymi dodatkami .

    Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki kaszy jaglanej, cynamon, kardamon, miód z mniszka lekarskiego, garść migdałów i orzechów włoskich, 6 gruszek, garść truskawek, syrop klonowy, szczypta soli dla kontrastu smakowego,
    łyżka masła, łyżka słodkiej śmietanki con. 30 % , kokos do posypania, listki mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam kaszę jaglaną i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z dodatkiem łyżki syropu klonowego , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z
    drugiej strony również owoce karmelizowały się. Osobno- migdały i orzechy siekam dość grubo i prażę je na suchej patelni. Naczynie do zapiekania smaruję masłem, posypuję granulowanymi otrębami, nakładam połowę kaszy i 3/4 karmelizowanych gruszek. Na to przesypuję prażone migdały z orzechami. Po czym daję drugą część kaszy jaglanej. Wierzch dekoruję resztą gruszek, pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się
    delikatnie zarumieni.
    Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu ,odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy 🙂

    Po spożyciu kawałka takiej pokusy- można na pełnych obrotach funkcjonować przez co najmniej 3 godziny 🙂 Moja rodzinka ją uwielbia 🙂 Książka „Cztery filary samouzdrawiania” byłaby dla nas motywacją, inspiracją i wiedzy o zdrowej żywności kumulacją 🙂
    A danie prezentuje się tak:

    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/14700904_1178574815522544_5208716643781785997_o.jpg?oh=cad02f5e5681cc4a53c5b93dcc7d5cf1&oe=59576815

    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Elżbieta Anna Kruczkiewicz

Leave a Reply